POeZIECLUB Logo

Ilja Leonard Pfeiffer wint achtste Awater Poëzieprijs

Op woensdagavond 3 februari, aan het eind van de Week van de Poëzie, is in de Stadschouwburg te Amsterdam de Awater Poëzieprijs uitgereikt. De prijs viel toe aan Ilja Leonard Pfeijffer vanwege zijn alom geprezen bundel Idyllen

Ilja Leonard Pfeijffer wint achtste Awater Poëzieprijs

Op woensdagavond 3 februari, aan het eind van de Week van de Poëzie, is in de Stadschouwburg te Amsterdam de Awater Poëzieprijs uitgereikt. De prijs viel toe aan Ilja Leonard Pfeijffer vanwege zijn alom geprezen bundelIdyllen

Negenentwintig Nederlandse en Vlaamse beroepslezers (poëziecritici, -docenten en -bloemlezers) kozen uit het poëzieaanbod van het afgelopen jaar de bundel die zij het meest waarderen. Uit monde van deze brede jury heeft Thomas Möhlmann de prijs uitgereikt aan Peter Nijssen, redacteur en uitgever van Pfeiffer. Pfeiffer zelf maakte zijn opwachting met de vooraf opgenomen film 'POSTPANAMAX: Ilja Leonard Pfeiffer en de Awater Poëzieprijs'.  

De Awater Poëzieprijs is de jaarlijkse poëzieprijs van poëzietijdschrift Awater ter waarde van € 500,- en unieke, een prachtige, en vooral ook pragmatische mok - een dichter moet blijven hydrateren wil ook de dichtader de inkt laten stromen. 

Enkele citaten uit de oordelen over Idyllen:

  • Idyllen is geen rustgevende schildering van het landelijke leven. Maar wel een spannende tocht door allerlei stemmingen en langs diverse figuren. Een bad trip die je voor geen geld wil missen.”
  • “Pure herders- en liefdeslyriek in de voorheen door de maker verafschuwde alexandrijnen. Maar het werkt voortreffelijk. Passie en schoonheid als poëtisch experiment.”
  • “Pfeijffer is een buitencategorie taalbegaafde dichter. Wat minder mensen lijken te zien, is dat hij wel degelijk erg persoonlijk is in zijn werk. Verwar zijn virtuositeit niet met inhoudelijke leegte!”

Eerdere winnaars van de Awater Poëzieprijs zijn:

2014: Alfred Schaffer − Mens Dier Ding

2013: Mustafa Stitou − Tempel

2012: Menno Wigman – Mijn naam is Legioen

2011: Anne Vegter – Eiland berg gletsjer

2010: K. Michel – Bij eb is je eiland groter

2009: Arjen Duinker – Buurtkinderen

2008: Tonnus Oosterhoff – Ware grootte

Terug

Onlangs verschenen

Awater wintereditie 2017
Abonneren
Lees meer

Literair nieuws