POeZIECLUB Logo

Nieuwe gedichten

Op deze plek vind je maximaal drie nieuwe gedichten van dichters. Gevestigde dichters, winnaars van poëzieslagen, debuterende dichters met verse gedichten.

 

Turing Nationale Gedichtenwedstrijd start derde editie

Op 4 juli start de derde editie van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. De Turing Nationale Gedichtenwedstrijd is de eerste nationale poëzieprijs die iedereen kan winnen. Voor het eerst kunnen nu ook alle dichters van Vlaanderen meedoen.

De prijs voor het beste gedicht bedraagt tienduizend euro en de winnaar maakt kans op publicatie door uitgeverij Augustus en wordt gepubliceerd in literair tijdschrift De Gids. Dit jaar is Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr Juryvoorzitter en Gerrit Komrij de Ambassadeur.


De Turing Nationale Gedichten Wedstrijd is de jaarlijks terugkerende wedstrijd voor het beste gedicht van het jaar. Deelname en beoordelingen vinden plaats op basis van anonimiteit. De jury staat dit jaar onder leiding van Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr. In de jury nemen onder meer dichter Ellen Deckwitz en de Belgische zanger Mauro Pawlowski plaats. Ambassadeur van de wedstrijd is Gerrit Komrij.

Nederland en Vlaanderen De komende, derde editie van de wedstrijd wordt een zeer bijzondere: na de grote successen van de afgelopen twee jaar (respectievelijk 16.000 en 10.000 inzendingen en zeer veel aandacht in de media en enthousiasme bij het dichtende publiek), kunnen nu ook dichters uit Vlaanderen meedoen. Vanaf maandag 4 juli is het mogelijk in te schrijven via www.nationalegedichtenwedstrijd.nl . De sluitingsdatum is 1 november 2011.

Prijzen De eerste prijs is een geldbedrag van 10.000 euro; de grootste prijs voor één gedicht ter wereld. Ook worden de winnende drie gedichten gepubliceerd in het toonaangevende literaire tijdschrift De Gids. De 100 beste gedichten worden gebundeld door Uitgeverij Augustus, en de winnaars uit de Top 10 mogen gedichten voorleggen voor mogelijke publicatie aan Uitgeverij Augustus

Awater De redactie van poëzietijdschrift Awater maakt een eerste selectie en bepaalt welke gedichten naar de tweede ronde gaan. De gedichten in de tweede ronde (circa de laatste 1.000) worden door hen voorzien van een persoonlijke beoordeling. De Awaterredactie stelt ook de Top 100 samen, waaruit de jury de prijswinnaars kiest. De top 100 wordt 15 december bekend gemaakt. De prijsuitreiking vindt plaats rond Gedichtendag in de Stadschouwburg van Amsterdam.

Pim te Bokkel

Pim te Bokkel (1983) werd in 2007 genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs. Begin 2010 verscheen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam zijn tweede dichtbundel De dingen de dingen de dans en de dingen – een woest romantische bundel over Arno en Lieke en Pim en de dingen om hen heen.

 

 

Telefoontoestel

 

Je hangt er prachtig bij 

met die krul aan je hoorn

aandachtig je oor

op het netwerk gericht

zo beheerst in contact 

 

Ik kan je vragen hoe het is

Het mag

Je verwacht niets van me 

 

Ik wacht

 

 

Uit: De dingen de dingen de dans en de dingen (2010)

 

Rutger Kopland

Rutger Kopland (pseudoniem van Rutger Hendrik van den Hoofdakker) werd geboren in Goor 4 augustus 1934. Hij geld momenteel als een van de meest gevierde dichters van het Nederlandse taalgebied. Zo won hij in 1970 de Jan Campert Prijs voor zijn bundel Alles op de fiets en viel hem in 1988 zowel de P.C. Hooft-prijs als de VSB Poëzieprijs ten deel.

 

Wat is poëzie

In de verte groeit het geruis
van een trein

stop zegt ze en
ze zet de recorder uit

door de ramen stroomt steeds meer
zwart licht de kamer in

is er zoiets als zwart licht
zit ik te denken

de trein is voorbij en uit de verte
nadert ons langzaam stilte

is er zoiets als een stilte die
kan naderen denk ik

nog één vraag zegt ze
en ze start de recorder

poëzie wat is dat – eigenlijk
ze beweegt de microfoon naar mijn gezicht

ik begin te denken tot ik
aan een schilderij denk van Magritte

een wolk in de vorm van een rotsblok
een rotsblok in de vorm van een wolk

ze zweven samen boven een landschap
is dit een antwoord vraag ik

 

 

Rutger Kopland, 2008

 

Tsead Bruinja

Tsead Bruinja (Rinsumageest, 1974) is dichter en woonachtig te Amsterdam. Hij debuteerde in 2000 met de Friestalinge bundel De wizers yn it read/ De wijzers in het rood (Bornmeer). De vierde Friestalige bundel Gers dat alfêst laket / Gras dat alvast lacht (Bornmeer) verscheen in 2005. Tsead Bruinja's Nederlandstalige debuut Dat het zo hoorde (Contact) werd gepubliceerd in 2003 en het jaar daarop genomineerd voor de Jo Peterspoëzieprijs. Samen met Joke van Leeuwen, Erik Menkveld, Hagar Peeters en Ramsey Nasr was Bruinja genomineerd als volgende Dichter des Vaderlands voor de periode 2009-2013. Ramsey Nasr won die verkiezingen. Meer informatie: www.tseadbruinja.nl.

 

We zijn begonnen

en het is alsof
we begonnen zijn
met kruipen

het lopen lijkt veraf
maar we zijn jong
we nemen de tijd

we proberen
we pakken de handen

we lopen
zo lang het kan

tussen onze ouders in
drie silhouetten

één schaduw
op het pad

bij de zee
aangekomen
staan we alleen

betekent
het niets

roepen we

kom terug

 


Tsead Bruinja 2008

Onlangs verschenen

Awater wintereditie 2017
Abonneren
Lees meer

Literair nieuws